dinsdag 5 mei 2009

Bevrijdingsdag 5 mei 2009: WOII en Argentinië

Op de foto wordt verondersteld dat hier Adolf Hitler te zien is, vlak voor zijn dood in 1960. Het voorhoofd is afgedekt wegens zijn litteken van een schampschot dat hij in de Eerste Wereldoorlog heeft opgelopen. Anderen zeggen dat het dubbelganger Gustav Weler is, wat gezien de leeftijd onwaarschijnlijk is. Adolf Hitler leefde in Patagonië na de vlucht uit Duitsland in 1945. Dat concludeert de Argentijnse journalist Abel Basti in zijn reisgidsachtige boek. Hij onthult de lokaties in de uitlopers van de Andes die dienden als een toevluchtsoord voor verschillende voormalige nazi-leiders.

Adolf Hitler en zijn geliefde Eva Braun pleegden geen zelfmoord. Ze vluchtten aan boord van een duikboot naar de Argentijnse kust en woonden jarenlang in de omgeving van San Carlos de Bariloche, een toeristisch skioord, ongeveer 1350 km ten zuidwesten van Buenos Aires, aldus de journalist.

Een belangrijke getuige is María Mafalda Falcón, een verpleegster die Adolf Hitler bij het bed van een patiënt in Comodoro Rivadavia zou hebben gezien, maar dan zonder zijn snorretje. Zij had tien jaar daarvoor Hitler ontmoet in een ziekenhuis van het Rode Kruis en zou hem onder andere aan zijn stem onmiddelijk herkend hebben. Ook de poolse Brunislava Kitajgrodski of Brunilda Kitakgrodski of Brunislava Kitajgradsky zou Hitler in 1945 in Argentinië gezien hebben. Catalina Gamero of Catalina Gamera zou hem in 1949 hebben gezien. Hernán Ancín heeft Hitler in 1953 gezien. Dienstmeid Felisa Alsina zou Hitler in 1957 tijdens een reünie in het huis van nazipiloot Albrecht Böhme in Cervantes ontmoet hebben.

- - - Duitse onderzeeërs hebben nazi ambtenaren gered en bracht ze naar de Amerika's. - - -Hetzelfde werd gedaan voor Hitler. - - -

In zijn boek "Bariloche nazi-Guía Turística" reproduceert Basti documenten, beëdigde verklaringen, foto´s en blauwdrukken die de bezoeker de weg wijzen naar de onderduikadressen van Adolf Hitler, Adolf Eichmann, Josef Mengele en Martin Bormann. Basti woont in San Carlos de Bariloche en beweert zijn informatie te hebben van de passagiers aan boord van de nazi-duikboten. De schrijver was ontstemd en ontevreden over het feit dat de lijken van Hitler en zijn minnares nooit zijn gevonden.

Het enige officiële verhaal is het verslag van generaal Georgi Zjoekov (de commandant van de Sovjet-leger dat Berlijn bezette) aan het Kremlin. Hierin wordt gesteld dat Hitler en diverse nazi-leiders ontsnapt zijn, vermoedelijk naar Spanje of Argentinië. Dit is wat Stalin op de Conferentie van Potsdam aan de Amerikaanse (Truman) en Engelse (Churchill) regering heeft doorgegeven.

Basti's boek bevat een foto van de Haciënda Inalco. Het landgoed staat nu te koop. Inalco betekent in het inheemse dialekt "in de buurt van het water" en is gevestigd in de buurt van Villa La Angostura, op de oever van het meer Nahuel Huapi, zestig kilometer in vogelvlucht ten noordwesten van San Carlos de Bariloche. De foto hier links is niet uit het boek afkomstig, maar is wel een foto van hostel Bahiá Inalco. Dit was het toevluchtsoord dat door de Argentijnse nazi's gekozen werd om Adolf Hitler en Eva Braun te verbergen. Deze verblijfplaats in een dennenbos kon alleen worden bereikt per boot of watervliegtuig. Dit kan duiden op een eilandje in het meer vlak voor de oever van Inalco. Ook wordt over de baai "Brazo Ultima Esperanza" of "Braza Ultima Esperanz" zijarm gesproken, dat heel toepasselijk "De Laatste Hoop" betekent. Een betere reden zal zijn dat tot de zestiger jaren geen brug over de (met 300 meter lengte kortste rivier ter wereld) Correntoso aanwezig was. De weg hield voor die tijd in Villa La Angostura op. Estancia Inalco behoorde toe aan de Argentijnse zakenman Jorge Antonio, een van de vertrouwensmannen van president Juan Domingo Perón. Het gebouw van architect Alejandro Bustillo is in 1993 gerenoveerd.

Abel Basti schrijft in zijn boek over Rodolfo Freude, de zoon van de Duitse miljonair Ludwig Freude, als belangrijke speler in zijn hoedanigheid sinds 1946 als secretaris van Perón in het huisvesten van nazi's in Argentinië. Onder hen was Adolf Eichmann, die in 1960 even buiten Buenos Aires door Israëlische commando's werd gegrepen. Hij werd twee jaar later in Israël na een moeizaam proces geëxecuteerd. Ludwig Freude was bankier bij de dochteronderneming van de Deutsche Bank "Banco Alemán Transatlántico".

Volgens de maker van deze foto is dit Haciënda San Ramon (23.800 ha), maar het gebouw lijkt wel heel sterk op het bovenstaand bouwwerk van de Haciënda Inalco. Het boek concludeert dat Hitler ook in Haciënda San Ramón woonde, enige tientallen kilometers ten oosten van San Carlos de Bariloche, die toebehoorde aan het vorstendom Schaumberg-Lippe. Het laatste deel van deze achternaam is bekend in Nederland vanwege wijlen Prins Berhard van Lippe-Biesterfeld. In 1910 kocht het verre familielid van Prins Bernhard zur Lippe-Biesterfeld, de Duitse diplomaat en majoor SS-Obersturmbannführer Prins Stephan zu Schaumburg-Lippe, het twintig kilometer buiten Bariloche gelegen landgoed San Ramón aan.

Deze 'estancia' telt maar liefst 23.800 hectare en werd beheerd door baron Ludwig (of Luis) von Bülow, die hier in 1915 onderdak bood aan Wilhelm Canaris, het latere hoofd van Hitlers Abwehr. Canaris trok als tweede stuurman van de Duitse kruiser Dresden in naam van Keizer Wilhelm II in 1914 ten strijde tegen de Britten op de tegenover de uiterste zuidoostelijke punt van Patagonië gelegen omstreden Las Malvinas (Falkland) eilanden. Hij werd gevangen genomen in Chili, maar wist vervolgens met een paar vertrouwelingen te ontsnappen naar San Carlos de Bariloche. Daar kreeg hij een warm welkom en gedurende enige maanden in 1915 onderdak bij baron Von Bülow in de estancia San Ramón. Het was het eerste omheinde landgoed in de regio.

Prins Bernhard was net als zijn broer Aschwin lid van de NSDAP. Prins Bernhard werd SS’er, zijn broer werd lid van de Brandenburgers. Dat was een commando-eenheid van de Duitse militaire inlichtingendienst Abwehr. Voor die zelfde Abwehr werkten Bernhards moeder Prinses Armgard en haar vriend kolonel Pantchoulidzew. Prins Aschwin zur Lippe Biesterfeld onderhield in de oorlog ondermeer via de Argentijnse ambassade in Berlijn contact met zijn broer Prins Bernhard.

Op de afbeelding is Estancia San Ramón ingetekend. Klik op de afbeelding voor een vergroting. Het gele gebied is heel de estancia San Ramón.

In 1926 ging het landgoed over in handen van de familie Gustav Lahusen uit Bremen. In 1987 kocht Suchard het terrein, de nieuwe eigenaar Klaus Jacobs komt oorspronkelijk ook uit Bremen en is genationaliseerd tot Zwitser.

De families van Oranje en Zorreguieta.

Van de oorspronkelijk Duitse Prins Bernhard is bekend dat hij de hele wereld zonder vliegbrevet rond vloog en verbonden was met het nazisme. Zo kwam hij ook wel meer dan eens in Bariloche terecht, waar hij verbleef in het duurste hotel van Argentinië Llao Llao. In Bariloche ontmoette hij Jorge Zorreguieta, de vader van Prinses Maxima. Nog altijd gaan Prins Willem Alexander en Prinses Maxima graag skieën bij San Carlos de Bariloche op de berg Cerro Catedral. Tot 1996 had Jorge hier een vakantiehuisje wat is uitgebrand, nu heeft hij naar verluid een vakantiehuis in Esch.

Martin Zorreguieta is een broer van Prinses Maxima en zoon van María del Carmen Cerruti en Jorge Zorreguieta en beheert in Villa La Angostura zijn restaurant Tinto Bistro. Het restaurant is zo'n zeven kilometer van Inalco verwijderd. De door Duitse nonnen aan de Colegio Mallinckrodt in Buenos Aires opgevoedde Prinses Maxima werkte in haar vorige vrijgezellenleven voor de Dresdner Kleinwort Benson bank en net als eerdergenoemde Ludwig Freude voor de Deutsche Bank. De familie Zorreguieta heeft een voorliefde voor alles was Duits is.

In 2009 kocht Prinses Maxima deze estancia voor haar broer Martin Zorreguieta:


Grotere kaart weergeven

Aan het begin van 2009 kocht Prinses Maxima en haar familie voor twee en half miljoen euro het vijftienhonderd hectaren grote landgoed Estancia "Pil Pil Cura" van Kevin Wesley voor haar broer Martin Zorreguieta. De ouders van Martin en Maxima zouden hebben gezocht naar iets passends. De zoektocht kan met hun familienetwerk niet moeilijk of langdurig geweest zijn. Op de eerste februari van het jaar 2009 hebben zij het landgoed Pilpilkura bezocht, vlak voor zij voor een kort bezoek naar Antarctica vertrokken. De kinderen bleven intussen bij opa en oma. Het grote landgoed past goed bij de familie Zorreguieta, immers was vader Jorge Zorreguieta minister van Landbouw en Veeteelt in het regime Videla en daardoor bestuurder van alle estancias en grootgrondbezitters in Argentinië. Estancia Pilpilcura is praktisch 'buurman' van estancia San Ramón.

Drie kilometer ten oosten van Villa La Angostura heeft de familie volgens de burgemeester de twee percelen lot 4 en lot 9 op Muelle de Piedra gekocht. Waarschijnlijk wordt op het ene perceel een nieuw huis voor Martin en zijn vrouw gebouwd en op het andere een nieuw vakantiehuisje voor de ouders van Martin en Maxima.

Aangezien estancia Pil Pilcura (zo goed als) tegen San Ramón aan ligt en even aangenomen dat de familie via aandelen in Inversora Roland en Jacobs AG eigenaar van San Ramón zijn, dan gaat het hier om aaneengesloten gebiedsuitbreiding van het territorium. Zijn deze landgoederen samen opgeteld een nieuw vorstendom Zur Schaumburg-Lippe-Biesterfeld von Amsberg-Zorreguieta?

Naziduikboten in Argentinië.

De nauwelijks overbrugbare afstand tussen de ontsnapping van Hitler uit Berlijn en de vlucht naar Patagonië is volgens Abel Basti verkort door de vele Duitse onderzeeërs die de kusten van Zuid-Argentinië na de tweede Wereldoorlog bezochten. Op 10 juli 1945 is een Duitse duikboot in Argentinië gesignaleerd. Er zijn op 17 augustus 1945 foto's van de duikboot U-977 in de haven van Mar del Plata gemaakt. "Er is talrijk en betrouwbaar bewijs dat de nazi's naar Argentinië gevlucht zijn. Het viel samen met de komst van de nazi-duikboten in Patagonië", merkte hij op.

Documentaire "Hitler in de Andes" (in het Spaans):Zo schijnt Hitler in Argentinië terecht gekomen te zijn. Achtereenvolgens woonde hij in Estancia San Ramón, Estancia Inalco en Enstancia AltaVista bij de berg Fitz Roy in de Huemules Vallei, waar hij op zeventigjarige leeftijd in 1959 of 1960 gestorven schijnt te zijn. Anderen zeggen dat Hitler in 1945 in Berlijn zelfmoord gepleegd heeft. Een ding is zeker: we zijn gelukkig voorgoed van hem af!

1 opmerking:

  1. Sorry, gewoon even nieuwsgierig,hoe je aan het nieuws komt dat de burgemeester van Villa La Angostura die informatie had vrijgegeven over welke percelen Máxima had gekocht. In Rio Negro las ik laatst dat het perceel 14 en 15 was. Is er ergens een document wat dat bevestigt of zo?

    BeantwoordenVerwijderen