zaterdag 6 juni 2009

Nederland en Argentinië (2)

Voor u dit artikel verder leest, is het raadzaam eerst de voorgaande artikelen over dit onderwerp te lezen:
Voor we verder gaan waar we over de reizen van prins Bernhard in deel 1 gebleven waren, maken we eerst een uitstapje naar het heden.

De familie Zorreguieta heden ten dage in Argentinië

Martin Zorreguieta bezit met zijn zakenpartners het restaurant Tinto Bistro in Villa la Angostura aan de Boulevard van het meer Nahuel Nuapi op huisnummer 34. In Hotel Panamericano heeft hij sinds kort ook een tweede Tinto bistro restaurant. Zakelijk gaat het hem goed en net als zijn vader Jorge Zorreguieta heeft hij het altaar van "in voor- en tegenspoed" terzijde geschoven om te scheiden van zijn vrouw, de zuster van zijn beste vriend en huiskok Léandro Andrès. Maxima's broer Martin is voor het katholieke altaar getrouwd met Mariana Andrès, de zus van zakenpartner Leo (Leandro) Andrès de "rode bistro"-kok. Zij willen nu scheiden net als voorbeeld vader Jorge Horacio Zorreguieta, doch hertrouwen is eigenlijk volgens de roomskatholieke kerk onmogelijk. De argentijnse wetgeving heeft daar wat op gevonden en daarom heet Máxima met haar meisjesnaam Zorreguieta en niet Cerruti. Martin Zorreguieta doet het nu met zijn dienstmeisje in zijn restaurant en zijn ex-zwager schijnt ook een andere vrouw te hebben.

De appel valt niet ver van de boom

Op de afbeelding staat een overlijdensadvertentie uit de Argentijnse krant La Nación waarin de familie Zorreguieta haar medeleven betuigt wegens het overlijden van Marta Seeber de Braun.

Federico, Maria en Rafaël Braun zijn de huisvrienden van de Zorreguieta's. Zij zijn afstammelingen van de welbekende vermogende familie Braun Ménendez, pioniers van Patagonië en eigenaars van de supermarktketen La Anónima. Deze familie verschafte vanaf juli 1945 onderdak aan Adolf Hitler en Eva Braun op hun landgoed, volgens de onderzoekers Patrick Burnside en Abel Basti. Hosteria Altavista op estancia Anita is één van de schuiladressen geweest. Daarvoor konden zij zich gerust ophouden in Estancia Inalco tot het toerisme daar op gang begon te komen. Kort daarvoor in navolging van Wilhelm Canaris hielden Eva Braun en Adolf Hitler zich verscholen op Estancia San Ramón dat de familie zur Lippe ooit toebehoorde. De Bremense familie Lahusen ontfermde zich intussen over het land San Ramón. Later kocht de eveneens uit Bremen afkomstige Zwitserse familie Jacobs dit landgoed.

Von Pannwitz en Zorreguieta

In deel 1 is aangetoond, dat de familie Cerruti via de Rotary International bekend is met de familie von Pannwitz Roth. De vriendschappelijke betrekkingen tussen deze twee families bestaan nog steeds, zo leert een kijkje op Facebook. De vriendenlijst van Juan Zorreguieta (jr.), een broer van Maxima, Ines en Martin Zorreguieta Cerruti, bevat de namen Helios Nicolas (Nico) Caranci en Titi Caranci. Dat zijn twee kinderen van Gina en Helios (Albrecht, Alberto) Caranci-Pelham. Verder levert de vriendenlijst van Juan de volgende historisch interessante namen op: Fran Cerruti, Mariana Cerruti (meisjesnaam van de tweede vrouw van Jorge Zorreguieta), Carola Gil (meisjesnaam van de eerste vrouw van Jorge Zorreguieta) Jose Martinez De Hoz (José Alfredo Martínez de Hoz was minister van Economische Zaken onder dictator Jorge Rafaël Videla en hij was de baas van Jorge Zorreguieta), Juan Lanusse (verwant met Alejandro Lanusse), Sofia Maria Pinto (verwant met generaal Manuel Pinto), Angeles Zorreguieta en Nieves Zuberbuhler (verwant met Braun Menéndez). De koningin en Maxima zijn ook van de partij, de laatste zelfs drie keer.

Via de Facebookpagina van de kok van Tinto Bistro zijn de volgende namen terug te vinden: Mariana Andres (ex-vrouw van Martin), Alexis Jacobs, Cecilia Jacobs (familie Jacobs, estancia San Ramón), Natalia Mutchinick Echevarria (Bonifacio Echeverria was een Baskische vuurwapenfabrikant die handelde onder de merknaam Star in Éibar. Volkert van der Graaf vermoordde Pim Fortuyn op 6 mei 2002 met een Star M-43 Firestar).

Bernhards reis in 1943

Ton Biesemaat schreef:
In 1943 bezocht Prins Bernhard in het noorden van Argentinië het landgoed van Juan Zorreguieta. De Prins ontmoette er Catalina von Pannwitz. [...] Ook sprak de Prins er met Eva Maria Duarte. [...] Opmerkelijk is dat het verhaal over Bernhards bezoek aan een Zorreguieta in 1943 door twee bronnen lijkt te worden bevestigd. De eerste was de voor de Britse geheime dienst werkende Pieter Brijnen van Houten. [...] De tweede bron die het bezoek in de oorlog aan Juan Zorreguieta aannemelijk maakt is Dietmar von Pannwitz, een petekind van Catalina von Pannwitz. In de Volkskrant van 19 januari 2001 staat: "...kreeg Catalina gedurende de oorlog in Argentinië bezoek van haar oude bekende, de prins der Nederlanden. Volgens Von Pannwitz bezocht de prins zijn madrina in 1942. De prins ontkent desgevraagd dat hij al gedurende de oorlog naar Argentinië afreisde." Het jaartal is een punt van discussie en de tweede bron heeft het niet expliciet over Zorreguieta.
Bernhard vloog met een nieuwe Mitchell B-25c bommenwerper. Tussen december 1941 en mei 1943 werden 1619 tot 1625 stuks B-25c gebouwd. Om die reden zou Dietmar von Pannwitz gelijk kunnen hebben en is de prins in 1942 in Argentinië geweest. Desondanks blijft het inderdaad een punt van discussie, mede omdat niet bekend is of de prins in een prototype vloog.

Catalina von Pannwitz-Roth woonde in de provincie Buenos Aires op estancia La Catalina. Juan Zorreguieta woonde en werkte in de provincie Buenos Aires. Dietmar von Pannwitz woonde in de provincie Buenos Aires/Santa Fé. Zouden al deze mensen speciaal voor het verrassingsbezoekje van Bernhard op het laatste moment naar San Miguel de Tucumán gevlogen zijn? Dat lijkt zeer onwaarschijnlijk te zijn. Het is logischer dat Bernhard in 1943 naar (de provincie) Buenos Aires vloog.

De bankiersfamilie Zorreguieta

Eerder bestond het vermoeden dat in plaats van Juan Zorreguieta (Sr.) wel eens zijn vader Amadeo bedoeld zou kunnen zijn. Toch is dat allerminst zeker, want het zou best mogelijk kunnen zijn, dat de prins niet naar San Miguel de Tucumán is gevlogen, maar bijvoorbeeld naar het vliegveld Mariano Moreno in San Miguel bij de stad Buenos Aires. Van Juan is bekend dat hij bankmedewerker in Buenos Aires was. Daar kan de stad of de provincie mee bedoeld zijn. Voor welke bank hij werkte en in welke functie is nog niet duidelijk. Was hij misschien vermogensbeheerder van de familie von Pannwitz?

De vader van Maxima was in elk geval direkteur van de Banco Comercial del Norte en had van 1986 tot 1996 een leidinggevende functie bij de argentijnse centrale bank Banco Republica. Zijn betrekkingen met estanciados bouwt hij op via zijn twee vrouwen, die beiden uit de wereld van grootgrondbezitters komen. Maxima werkt tijdens haar studie van 1989 tot 1990 bij Mercado Abierto S.A., waar zij onderzoek doet naar op de financiële markt gerichte software. Van 1992 tot 1995 werkt ze op het Sales Department van Boston Securities S.A. in Buenos Aires. Maxima is vanaf 1996 achtereenvolgens 'vice-president Latin American Institutional Sales' bij HSBC James Capel (nu HSBC Securities), 'vice-president Emerging Markets' bij Dresdner Kleinwort Benson en 'vice-president Institutional Sales' bij de Deutsche Bank. Bankieren zit in de familie, wat destijds begon met voorvader Caricart.

Veel binding met de omgeving van Pergamino zal de familie Zorreguieta destijds nog niet gehad hebben, in tegenstelling tot de Cerruti's. Jorge Horacio Zorreguieta leerde Maria del Carmen Cerruti pas in de tweede helft van de zestiger jaren kennen op een landbouwtentoonstelling in Pergamino. Ze gingen niet in Pergamino wonen, maar in een appartement in Buenos Aires (stad) aan de Avenida del Libertador. Ze trouwden in december 1970 in Paraguay, want Maria del Carmen Cerruti was zwanger van Maxima.

Zorreguieta en de aristocratische clubs

Máxima's vader is lid van de chique katholieke Jockey Club en van de Pingüinos Club de Campo. Dit zijn de plaatsen waar prins Bernhard zich thuis voelde. Ofschoon de website van de Jockey Club het niet vermeldt, is het zeer waarschijnlijk dat prins Bernhard een bezoek aan deze exclusieve club heeft gebracht, immers gingen vele hoogwaardigheidsbekleders hem voor. Bij de serviceclub Rotary International zijn zowel Jorge Zorreguieta, Jorge Cerruti als prins Bernhard bekend. Daarover meer, de volgende keer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten