dinsdag 9 juni 2009

46 mensensmokkelaars opgepakt

Bij een grootscheepse actie in 8 Europese landen is in de afgelopen dagen een bende van mensensmokkelaars opgepakt. 46 personen werden gearresteerd, zo maakte de Italiaanse politie bekend. Bij de gecoördineerde actie werden in 17 Italiaanse steden 32 personen gearresteerd. De meesten zijn Iraakse Koerden. In totaal hebben de smokkelaars ongeveer 5000 Iraakse Koerden en Afghanen naar Europa gebracht.


Grotere kaart van Ponte Chiasso weergeven

In Ponte Chiasso in Italië is een vrachtwagen met 24 illegale Koerdische immigranten aangehouden, die naar Zwitserland op weg was. De Koerden zijn door de Italiaanse civiele bescherming in bewaring genomen. De 53-jarige Duitse bestuurder van de vrachtwagen is afgelopen zaterdag nog tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van 240.000 euro veroordeeld. Nu komt daar deze betrapping op heterdaad en de gevolgen daarvan nog bovenop.

Score van de actie "Operation Ticket to Ride":
  • 32 arrestaties in Italië
  • 7 arrestaties in Duitsland
  • 2 arrestaties in Zwitserland
  • 2 arrestaties in Frankrijk
  • 2 arrestaties in België
  • 1 arrestatie in Griekenland
Het onderzoek strekte zich nog verder uit tot het Verenigd Koninkrijk en Zweden, maar daar werden geen arrestaties verricht. Een Iraakse burger werd in het Zwitserse kanton Wallis gearresteerd en in voorlopige hechtenis genomen. Na zijn vrijheidsstraf zal hij het land uitgezet worden en tot ongewenst vreemdeling verklaard worden.

De mensen smokkelaars waren sinds december 2006 actief. Elke illegaal moest 4000 tot 8000 dollar voor de reis betalen. Ze moesten onder slechte omstandigheden reizen, bijvoorbeeld verkrampt opgevouwen in een camper of in een weinig ruim bemeten vrachtauto. Velen reisden met valse identiteitsdocumenten. Tot aan het begin van juni 2009 heeft de criminele bende meer dan 5000 illegale immigranten naar West-Europa gesmokkeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten