zondag 7 juni 2009

Europese verkiezingen: de uitslag

In Nederland kwam de PVV op zeventien procent. De FPÖ in Oostenrijk zag haar zetelaantal bijna verdubbelen naar ongeveer dertien procent. In Frankrijk behield de UMP van president Nicolas Sarkozy haar voorsprong en in Italië ligt Silvio Berlusconi en zijn Volkspartij voor de Vrijheid ruim voor op zijn linkse tegenstanders. In Duitsland hebben de linkse partijen weliswaar fors in moeten leveren, maar blijven desondanks de grootsten. In Polen maakte het gematigd-rechtse Burger Platform veel zetelwinst. In Hongarije verdient de centrumrechtse oppositiepartij Fidesz minstens twaalf van de tweeëntwintig zetels. In Bulgarije heeft de conservatieve oppositie partij de Europese verkiezingen met vijfentwintig procent van de stemmen gewonnen. In Griekenland heeft de conservatieve partij van premier Kostas Karamanlis rond de tweeëndertig procent van de stemmen gehaald. In Spanje gooien de centrumrechtse partijen er nog een schepje bovenop met een percentage van vijfendertig. Portugal houdt gelijke tred met Duitsland en Zweden geeft de Piratenpartij een zetel in het eurabische parlement. De socialisten in Denemarken verliezen twee van de vijf zetels. Eén van de twee zetels ging naar de Deense Volkspartij. In Engeland kreeg debutant British National Party één zetel. In Tsjechië heeft de conservatieve democratische burgerpartij Občanská Demokratická Strana zijn positie als sterkste partij verstevigd met eenendertig procent van de stemmen. In Ierland won de centrumrechtse Fine Gael met een score van negenentwintig procent van de regeringspartijen. In Cyprus werd de conservatieve Dimokratikos Synagermos de grootste met zesendertig procent van de zetels.

De centrum-rechtse partijen in Europa winnen ruim terrein aan de linkerzijde van het politieke spectrum in de verkiezingen voor het Europees Parlement.

In België verlopen de verkiezingen wat anders dan in de rest van Europa. De partij van Filip Dewinter moet zo'n acht procent inleveren vergeleken met de vorige verkiezingen in 2004. Er waren problemen met stemcomputers. Die onbetrouwbare apparaten zouden daar ook verboden moeten worden, net als in Nederland. En in de rest van de wereld.

1 opmerking:

  1. Een paar snippers:

    Denemarken: De Deense Volkspartij (Dansk Folkeparti) verdubbelde haar aantal zetels van 1 naar 2. Morten Messerschmidt (superintelligent en een expert op het gebied van de EU) en een nog onbekende kandidaat. Messerschmidt scoorde ook het hoogste aantal persoonlijke stemmen van alle Deense kandidaten.

    De 'Radikale', de meest extreme pro-immigratie- en globaliseringspartij verloor haar enige zetel, maar helaas ging de Deense pendent van de SP (Socialistisk Folkeparti) van 1 naar 3 zetels. Die winst ging echter ten koste van de Sociaaldemokraten.

    Engeland: British National Party (BNP) doet voor het eerst zijn intreden in het Europees Parlament, met 2 zetels. Anton Brons en partijleider Nick Griffin.

    Dit is een grote doorbraak voor de partij, die ook bij de gelijktijdig afgehouden plaatselijke verkiezingen grote winst maakte, ondanks een enorme mediakampagne tegen de partij met deelnaming van kerken en vakverenigingen.

    BeantwoordenVerwijderen