donderdag 28 mei 2009

Ontslag staatssecretaris om dubbele nationaliteit


Als men de koptitel leest, dan zal men onmiddelijk denken aan staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak. Dit artikel heeft daar wel indirect mee te maken, maar het gaat eigenlijk over een marokkaans-spaanse staatssecretaris van Marokko. Het is geen aktueel nieuws, doch zeer de moeite waard om kennis van te nemen, omdat dit artikel duidelijk het verschil in poltieke opvattingen aan de dag legt.

Albayrak is Turkse, die haar turkse nationaliteit op basis van de turkse wetgeving niet kan kwijtraken. Op basis van de Nederlandse grondwet zou zij dus (evenals Ahmed Abu Talib) geen Nederlandse nationaliteit mogen kunnen bezitten, omdat dit discriminatie van autochtone Nederlanders inhoudt, die geen tweede nationaliteit mogen hebben. Dat wordt gedoogd, maar wanneer het (onaantoonbaar) andersom gebeurt, dan is discriminatie ineens wel heel erg. Toch heeft zij wel twee nationaliteiten en dat is een overtreding van de grondwet artikel 1. Klik hier om meer daar over te lezen. Nu eerst terug naar Marokko:

Marokko heeft een staatssecretaris vanwege zijn dubbele nationaliteit ontslagen:
Gepubliceerd in Rabat op 23 December 2008 door MAP.
Secretary of State in charge of Foreign Affairs and Cooperation, Ahmed Lekhrif, was dismissed for holding double nationality, which is "incompatible" with his position as a government official in a sovereign department, a press release of the Foreign Affairs and Cooperation ministry said on Tuesday.
Het oorspronkelijke bericht komt van Hespress en is vertaald uit het arabisch:
Gepubliceerd op 24 december 2008
De Marokkaanse koning heeft begin deze week Ahmed Lekhrif, Staatssecretaris bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Samenwerking uit zijn functie ontheven omdat hij onlangs de Spaanse nationaliteit kreeg.

Veel partijen reageerden positief over het besluit, Ismael Aloui van de volksbeweging heeft begrip voor het besluit van de koning, volgens hem is de functie te gevoelig voor twee nationaliteiten wat volgens hem ook dubbele loyaliteit betekent.
In Nederland wordt echter groot bezwaar gemaakt tegen het ontnemen van de tweede nationaliteit danwel het buiten de deur houden van mensen met dubbele loyaliteit. Dat bleek wel uit de motie en kamervragen die Geert Wilders tegen Nebahat Albayrak indiende. Met uitzondering van de PVV zijn de Nederlandse politici en hun partijen voor dubbele loyaliteit. Bovenstaand relaas toont weer eens aan, dat de meeste Nederlandse politci niets met Nederland of met loyaliteit aan dit land te maken willen hebben. Het zegt waarschijnlijk heel veel over hun eigen loyaliteit naar Nederland toe. Loyaliteit is volgens hun prima, zolang die loyaliteit maar bij een vreemde mogendheid ligt.

Dit land is heel, heel diep gezonken.

4 opmerkingen:

  1. is dit een pleidooi om marokkaanse en dus islamitische wetgeving hier in te voeren?

    dan is de shcrijver inderdaad diep gezonken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit lijkt me geen pleidooi voor sharia.

    Lijkt me eerder een pleidooi voor Zwitserse wetgeving.

    Zwitserse wetgeving is nou niet bepaald islamitische wetgeving te noemen, dom anoniempje!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. tsja de enige referentie is aan marokkaanse wetgeving dus de schrijver wil die kennelijk invoeren om albayrak en aboutaleb weg te hebben.

    wie is er nou dom?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er worden zeer zwakke argumenten aangehaald, bovendien heeft de auteur weinig tot geen relevante aanhalingen gedaan om tot zijn/haar conclusie te komen.

    Een belachelijk en niet doordachte stukje schrijfwerk. Om de auteur op weg te helpen heb ik de definities van loyaliteit en nationaliteit opgezocht. Men mag hopen dat dit leid tot betere redactie stukjes

    -Loyaliteit-
    trouw zijn aan aangegane verbintenissen of aan hetgeen waartoe men door zijn positie verplicht is dit met oprechtheid en zonder achterhoudendheid

    -nationaliteit-
    Rechtsbetrekking tussen personen en de staat (of het volk) waartoe zij behoren, lidmaatschap van een staatsverband.

    BeantwoordenVerwijderen