maandag 2 maart 2009

De raadselachtige moord op Marcel Kretzer

De 25-jarige Marcel Kretzer uit Hilversum is op maandag 9 oktober 1995 overleden aan de verwondingen die hij had opgelopen bij een beroving. Hij werd in de nacht van zondag op maandag met zwaar hoofdletsel aangetroffen op de Groest in Hilversum. De politie gooi- en vechtstreek gaat ervan uit dat hij slachtoffer van een beroving geworden is. Over dat wat van de arme Marcel Kretzer geroofd zou zijn, laat de politieafdeling gooi- en vechtstreek zich vanzelfzwijgend niet uit. Het motief is volgens de politie zogenaamd nog onbekend.


October '95, metal-guitarplayer Marcel Kretzer (on the left) was brutally murdered in an act of ultra-violence, just before his 25th birthday. This rare footage was shot three months earlier; a chaotic try-out of a song in our own, former theatre-club.

Marcel Kretzer is in de winkelstraat Groest - een paar honderd meter van het hoofdbureau van politie gooi- en vechtstreek - ter hoogte van cafe "Het Wapen van Hilversum" om het leven gebracht. Niets herinnert daar nog aan hem, geen gedenkplaat, geen monument, geen messing stoeptegel, niets. Intussen zoemt Hilversum al jaren over noordafrikaanse daders, maar tot een arrestatie is de racistische politie (what's in a name?) 'gooi- en vechtstreek' nog nooit gekomen.

Vergelijk dat eens met de monumenten die voor Michaël John Poyé zijn opgericht. Na afloop van een concert op 27 september 1986 in het toenmalige jongerencentrum 'de Tagrijn' in Hilversum hebben Martin van der Grind en vijf medestanders Michaël John Poyé en zijn vriend Marcel Struis op het centraal station gemolesteerd. Michaël John Poyé bezweek aan de messteken die hij hier bij opliep. Het inmiddels verplaatste monument 'Tolerantie, Verdraagzaamheid' van Edo van Tetterode heeft jarenlang het westelijke stationsplein opgeleukt en heeft inmiddels plaats moeten maken voor de toegang van de nieuwe voetgangerstunnel. Het lelijke gedrocht zal wel ergens teruggeplaatst worden.

In een junken-nis van het leegstaande voormalige UWV-kantoor hangt nog wel een kitscherige gedenkplaat ter nagedachtenis aan Michaël John Poyé. Maar voor Marcel Kretzer is er niets. De moorden zijn gelijkwaardig, maar toch maakt de racistische gemeente Hilversum ongeoorloofd onderscheid tussen beide zaken. Waarom doen die ambtenaren dat? Waarom wel Poyé gedenken en Kretzer niet? Regimeracisme, beste lezer, dat is het antwoord!
Als iemand in Hilversum vermoord wordt door autochtonen, zoals Poyé, dan krijgt deze postuum eeuwig alle eer.
Als iemand in Hilversum vermoord wordt door allochtonen, zoals Kretzer, dan wordt deze postuum graag zo snel mogelijk vergeten.

Dit land is heel, heel diep gezonken.

(P.S./N.B. Laten we de moord op Pim Fortuyn te Hilversum in dit topic maar even buiten beschouwing laten.)

1 opmerking:

  1. hallo,
    ik had net een heel verhaal geschreven, maar dat verdween door het verkeerde profiel te kiezen of zo. het ging erom dat de gedenksteen voor Michael Poye en het monument voor verdraagzaamheid, eigen initiatieven waren van familie en vrienden van Michael. voor de gedenkplaat is er alleen toestemming gevraagd aan het GAK-gebouw en voor het monument (dat overigens niet alleen voor Michael is, maar een algemeen symbool tegen zinloos geweld), kregen we pas na heel veel gedoe toestemming. Als je/jullie meer info willen kun je contact met me opnemen: carolpoye@yahoo.com
    ik ben de zus van Michael.

    BeantwoordenVerwijderen