zaterdag 4 april 2009

Klaagmuur 2.0 made in holland

Planning voor de bouw van de muur

Het idee voor de bouw van de scheidingsmuur is op zich niet nieuw. In 1992 stelde Yitzchak Rabin al voor om een afscheiding tussen de strijdende partijen te gaan bouwen. De organisatie Fence for Life drong in juni 2001 aan op de bouw van een muur. Ariël Sharon was aanvankelijk geen voorstander, maar na druk uit het buitenland werd toch besloten te beginnen met de bouw van de veiligheidsmuur.

De bouwers: familie Livnat

De joods-Hongaarse broers Avraham en Yitchak "Bondi" Livnat richtten direkt na het ontstaan van de soevereine staat Israël in de vijftiger jaren de Ta'avura Holdings op. Tegenwoordig is Ta'avura de grootste transportonderneming van Israël. Doron en Adi (Avi) Livnat zijn de zonen van Yitchak. Samen met de zonen van Avraham - Shay (Shai) en Zvika - zijn zij al op heel jonge leeftijd aktief in deze familie-onderneming.

Zvika Livnat is nu directeur van de IDB Holding Corporation, IDB Development Corporation en Discount Investment Corporation. Shay Livnat is directeur van IDB Development Corporation en Clal. Tussen 1980 en 1986 was Doron Livnat manager bij de Ta'avura Group in Israël.

Familie Livnat in Nederland

In 1946 richtte zijn schoonvader Peet (Peter) Baris Hovago Cranes BV in Spijkenisse op. Baris kocht direkt na de tweede wereldoorlog militaire mobiele kranen van de gealliëerde strijdmachten op. Hij bouwde ze om en knapte de kranen voor civiel gebruik op.

Hovago is vanaf 1989 een onderdeel van de Baris Groep die sinds 9 december 2006 onder de naam Prodelta Holdings BV verder gaat. In 1981 is een wijziging in de akten gekomen. Doron werkt vanaf 1984/1986 bij Hovago. Deze onderneming is gespecialiseerd in de internationale handel en verhuur van mobiele kranen. Wereldwijd hoort deze onderneming bij de tien grootsten. Livnat neemt de zaak van zijn schoonvader in 1987 succesvol over.
"MDN Holding (Baris Group) is gevestigd in Spijkenisse. Bestuurders van MDN Holding zijn Jaap Henk van der Houwen en Doron Livnat."
Livnat is tevens adviseur bij de Rabobank. Eind 2007 verhuisde Hovago naar Dordrecht en het hoofdkantoor van Prodelta naar de Rotterdamse Parklaan.

Huidige adressen:


Klik hier om een grotere kaart van de gegarandeerd filevrije route vanaf de Maxwellstraat naar de Galvanistraat weer te geven.
Schalekamp Beheer BV
Maxwellstraat 27
3316 GP Dordrecht
tel: 078-6181888
tel: 078-6543777

Riwal
Maxwellstraat 27
3316 GP Dordrecht
tel: 078-6181888

Hovago Cranes BV
Galvanistraat 35
3316 GH Dordrecht
tel: 010-8920475In 1987 nam Doron Riwal de zaak van Peter Baris over. Schalekamp Beheer in Dordrecht is eigenaar van de merknaam Riwal. Prodelta heeft een belang van precies de helft in Riwal. Dick en Jaap Schalekamp, eigenaars van Schalekamp Beheer in Spijkenisse of Dordecht, bezitten tweederde. Bronnen spreken elkaar hier tegen, samen is dat al meer dan honderd procent en daar is het aandeel Prodelta niet in meegerekend. De onderneming Riwal is gespecialiseerd in hoogwerkers en verreikers en ook deze onderneming behoort tot één der grootsten ter wereld. Riwal is het grootste Europese particuliere verhuurbedrijf op het gebied van hoogwerkers.

Citaten van de website van Riwal:
Riwal Israël assisteert bij hoogbouw
"De goede contacten die de Nederlandse eigenaren van Riwal met een Israëlische zakenman hadden, bracht hen op het idee om samen een Riwal-vestiging in Tel Aviv te openen. Dat is nu gebeurd, en onder de naam Lima Holding leveren wij nu hetzelfde hoogwaardige bouwmaterieel dat u op andere plaatsen in Europa ook bij Riwal aantreft. Lima's goed onderhouden verhuurvloot, met daarin ieder type kraan en hoogwerker, helpt Israël bij de voltooiing van ambitieuze projecten in de bouwsector."
Riwal Israël heet Lima Holding
"Riwal Israël doet zaken onder de naam Lima Holding. In het economisch hart van Israël, Tel Aviv, biedt Lima Holding de gebruikelijke collectie hoogwerkers en kranen aan bedrijven in verschillende takken van industrie. Zo wordt, mede dankzij de grote toestroom van immigranten, het materieel van Riwal Israël regelmatig ingezet in de bouw. Met een huurvloot die nooit ouder dan drie jaar is, preventief onderhoud en een eigen werkplaats, is Lima Holding een logische keuze voor de ijverige bouwsector die baat heeft bij efficiënte en veilige machines."
Doron Livnat is voor vijftig procent mede-eigenaar van dit bedrijf, dat tot eind 2007 in Spijkenisse was gevestigd, onder de naam Lima Holding B.V. staat ingeschreven en in Israël onder de merknaam Riwal opereert.

Lima Holding uit Tel Aviv is eigendom van Doron Livnat, Dick en Jaap Schalekamp en beheert Riwal Israël. In 2003 begon Riwal Israël in Kibboets Einat een nieuwe vestiging. Rond dezelfde tijd begon men aan de bouw van de muur en werd ingebroken in het kantoor van Adi Livnat in Ramat Gan. Alleen zijn computer met gevoelige bedrijfsinformatie werd gestolen.

Opbouw van de muur

Op een dinsdagavond in het begin van 2003 spreken twee mannen elkaar nabij een stadspark. Ze zouden gezien het leeftijdsverschil vader en zoon kunnen zijn. Vanwege het grote uiterlijke verschil zullen ze waarschijnlijk geen verwanten zijn. Beiden zijn onberispelijk netjes gekleed in driedelig pak. De oudere man draagt een koninklijke onderscheiding op zijn revers. Ze bespreken het Peacepark-idee van Nelson Mandela. In dit gesprek wordt dit idee voor het oplossen van het conflict in het middenoosten toepasbaar gemaakt. Ze besluiten de volgende dag kontakt met Den Haag en Washington op te laten nemen.

Indien mensen in een bepaald gebied als beesten met elkaar omgaan, dan moet dat gebied alleen voor de beesten zijn. Dat is kort gezegd het idee achter de Peaceparks. Als een oorlog ontaardt in een vete, dan blijft dat generaties lang doorsudderen en worden de oorspronkelijk redenen tot oorlogvoeren vergeten. Door een generatie lang de strijdende partijen uit elkaar te houden wordt de vete doorbroken. In Berlijn werkte het ook, de muur was niet voor eeuwig en na grofweg een generatie werd deze weer afgebroken.

Afbraak van de muur

Volgens Schalekamp Beheer levert het Nederlandse bedrijf Riwal geen machines of personeel voor de bouw van de grensmuur. Na druk door voormalig minister Ben Bot deed de direktie van Lima Holding/Riwal eind september 2006 de toezegging geen materieel meer ter beschikking te stellen voor werkzaamheden aan de muur. Onderzoek van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem, in opdracht van United Civilians for Peace, toonde aan dat Lima Holding c.q. Riwal nog steeds betrokken is bouw van de muur.

In september 2006 ontkent de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot de betrokkenheid van het Nederlandse bedrijf Riwal bij de bouw van de muur, maar benadrukt hij dat de bouw van de muur door de Nederlandse regering niet wordt gesteund. Een maand na het onderzoek concludeerde Ben Bot dat er niets aan de hand is. In zijn beantwoording op de vragen van Bert Koenders blijkt dat die conclusie gebaseerd is op magere bewijzen en een branchegenoot in Tel Aviv die 'toevallig' ook opereert onder de naam Riwal. Maar over Prodelta wordt in alle talen gezwegen, Ben Bot hield duidelijk de hand boven het hoofd van Riwal en bijbehorend conglomeraat aan bedrijven.

Het Nederlands Instituut Palestina/Israël is niet blij dat de maatschappelijke organisatie CIDI een bestuurslid heeft dat betrokken is bij de bouw van de muur. Het NIPI vroeg aan het CIDI om hierover opheldering te geven en zich van Doron Livnat te distantiëren, als hij niet meteen ophoudt met aktiviteiten die samenhangen met de bouw van de muur.

In 2003 besliste de VN Veiligheidsraad dat de veiligheidsmuur illegaal is. In 2004 besliste het Internationaal Gerechtshof dat de muur strijdig is met het internationaal recht en de Europese Commissie besliste dat de muur gedeeltelijk moest worden afgebroken.

Een paar dagen later werd bij de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waarin de muur veroordeeld wordt: Honderdvijftig landen stemden voor de resolutie, zes landen tegen en tien landen brachten geen stem uit. Ook het Rode Kruis sprak zich uit tegen de bouw van de muur, maar dat is tegenover de organisatie van de halve maan wel logisch. Toch is de afbraak van de muur nog niet echt begonnen. Slechts enkele delen worden verplaatst om de zogenaamde vredesonderhandelingen op gang te houden.

Dit land is heel. heel diep gezonken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten